Ugrás a tartalomra

Bagolyirtás-Fallóskút

Bagolyirtás-Fallóskút

Bagolyirtás

Tengerszint feletti magassága: 780-820 m, a Mátraszentimréhez tartozó üdülőtelep a Pásztó-Galyatető műút mellett fekszik Mátraszentimrétől 2 km-re Pásztó irányában. Számos vendégház várja a vendégeket egész évben. Bagolyirtás egyetlen nevezetessége a Názáret üdülőtelep temploma, melyet 1994-ben emeltek.

 

Fallóskút

Fallóskút korábban közigazgatásilag a 13 km-re lévő Hasznoshoz tartozott, ma Mátraszentimre része. Itt épült fel a felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb, amely mára országszerte ismert zarándokhellyé bővült.

Hasznos községben élt Sánta Lászlóné, Klára asszony családjával, akinek köszönhető Fallóskút búcsújáró hellyé való alakulása. A zarándokhely története 1947-ig nyúlik vissza, amikor Sánta Lászlónénak (Klára asszonynak) többször megjelent a Szűzanya. A látomások idején Klára asszony férjével együtt útra kelt és közösen meglelték a forrást, amely mellé hamarosan kápolna épült. A kis kápolna építése 1948. szeptemberének első napján kezdődött meg.

Részlet Klára asszony naplójából: „1913-ban születtem, kiskorom óta nagyon szerettem a Szűz Anyát, minden reményem őbenne volt, van és lesz. Szerettem volna zárdába menni, de mivel tízen voltunk testvérek és én voltam a legidősebb, nekem kellett a többi gyermekre vigyázni. már akkor is imádkoztam a Szent Rózsafüzérért, mikor a 15. évet betöltöttem, szüleim férjhez adtak. Férjem többször bevonult katonának behívóval. Sok megpróbáltatás volt az életemben. 1948 márciusában eljött a Szűzanya, és azt mondta, hogy a forráshoz kápolna épüljön, mert Ő ott sok népet kíván látni. Elmentem az itteni paphoz, akiz Zakaji Józsefnek hívtak, és mondtam neki, hogy kéri a Szűzanya a kápolnát. Aztán elmentünk Egerbe, Czapik Gyula érsekhez. Elmondtam neki, hogy mit kér a Szűzanya. „Kápolna épüljön az Ő jelenése helyén.” pedig így válaszolt: – építsük, ahogy tudjuk, ő nem áll ellene. Ha a hatóság engedélyezi – épüljön! Később elmentünk a hatósághoz, és ott is elmondtam, hogy a Szűzanya kápolnát kér. Az előadott kérést nem nagy szeretettel fogadták. Majd hosszas vita után azt a választ kaptam, hogy ez az ügy nem hozzájuk tartozik… 1948. augusztus 15-én a Szűzanya újból eljött és így szólott: Kezdjétek meg a kápolna építését szeptember elején. Azon ne aggódjatok, hogy mint fog felépülni:- a hit, remény és szeretet felépíti. Ő mindent kieszközöl, csak meg kell kezdeni…”

A zarándokok özönlöttek Fallóskútra, ezt a hatóság rossz szemmel nézte. Az asszonyt, elmeállapotára hivatkozva a gyöngyösi kórház elmeosztályára vitték megfigyelésre 1949. július 15-től december 30-ig. Itt szülte meg harmadik gyermekét; a szülés után hazaengedték őket. 1952. szeptember 17-én újra „beutalták” a gyöngyösi kórházba, hasadásos elmezavar diagnózissal. Tanácsi utasításra Gyöngyösről a gyulai közkórház elmeosztályára szállították. Itt brutális bánásmódban volt része. Naplójából idézek: „Mikor megkérdezték tőlem, Isten van-e, és én azt feleltem, hogy igen van, akkor mindig áram alá vittek. Ez így volt három hónapig majdnem minden nap.” Látogatáskor a főorvos közölte édesanyjával: a lánya nem elmebeteg, hanem mélyhitű.
Gyuláról Pestre szállították a Lipótmezőre. 1954. április 5-én végleg hazaengedték. A kórházban közölték vele, mindez azért volt, mert fellendítette a vallást. 1972-ben és 1976-ban Rómába utazott, hogy a Szentatya jóváhagyását kieszközölje a jelenésekre. Küzdelmekkel, megaláztatásokkal, szenvedéssel teli élet után 1985. december 9-én halt meg. A hasznosi temetőben temették el. Élete végéig harcolt Fallóskútért.

A kegyhelyhez faragott kapun lépünk be, a kápolna előtt a különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációk Rácz Gábor iparművész alkotásai. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. A templom építése az 1970-es években kezdődött el, majd 1988-ban a régi kápolna elé új torony épült. A következő évben felépült az új kápolna, melyet 1990-ben az Erdők királynője tiszteletére szenteltek fel. 1996-ban készült el a szabadtéri oltár, illetve a kápolna előtti márvány Mária-szobor. A zarándokhely több évtizedes fejlesztésében komoly érdemei vannak a település korábbi plébánosának, Kacsik Árpádnak. Több évtizedes munkásságát Mátraszentimre község díszpolgári címmel ismert el. A Béke királynéja templom alapkövét 2002-ben tették le, az építési munkák 2006-ban fejeződtek be. A templomot Seregély István egri érsek szentelte fel. Míg a korábbi kis kápolnába alig 100 ember fért be addig az új templom 1000 látogatót tud fogadni.

Fallóskút sajátossága, hogy 2011-ig (haláláig) itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki szívesen mesélt a zarándokoknak, kirándulóknak a zarándokhely történetéről. Közvetlenül a kápolna előtt található a kút, amelynek vízéért az ország legtávolabbi pontjairól, sőt a határokon túlról is nap, mint nap érkeznek zarándokok..

A zarándokhelyet érinti a Mária út, a környékbeli településekről jelzett turistaúton is el lehet jutni. A kegyhely autóbusszal vagy gépkocsival egészen közel megközelíthető, a gépjármű parkolóktól rövid sétával elérhető. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak.

 

Fallóskúti csendes völgyben
Kis kápolna vár reánk.
Szívünk-lelkünk ide siet,
Hozzád édes Szűzanyánk.
Úgy vágyunk mi hozzád,
Drága édesanyánk
Áldásodat add reánk.

 

Erdő rejtett, csendes mélyén
Ragyogsz égi gyöngyvirág
Közelséged nagy örömünk,
Mária édesanyánk.
Hozzád ha eljutunk
Eléd leborulunk
Fogadd el hódolatunk.

Fallóskúti csendes völgyben (dallama: Nagy örömmel, énekléssel zengenek az egek...)

szöveg: Kápolnai-Nagy Ágnes