Ugrás a tartalomra

Mátraszentlászló-Mátraszentistván

Mátraszentlászló-Mátraszentistván

Három falu temploma

1942-ben szentelték fel a mára a Felső-Mátra egyik jelképévé vált templomot, amelynek Szent István király a védőszentje. A főoltárkép a templomépítő Szt. István királyt ábrázolja, Kátai Mihály egri festőművész alkotása. Turisták ezrei látogatják évente, hiszen kényelmes turistaútvonal halad el mögötte, a Mátraszentimrét és Mátraszentlászlót összekötő országos kék jelzés. A templom mögött jellegzetes szép követ pillantunk meg, az ún. Stuller-követ.

A templom építésének helyéről és körülményeiről megoszlanak a vélemények. Több nézet ismeretes. Az egyik szerint az egri érsekség elképzelése az volt, hogy a három falunak — Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván — legyen közös temploma, mely köré majd települnek az emberek, így idővel centrum lehet a települések életében. A három falu azonban sehogyan sem tudott megegyezni a pontos helyről, ezért az érsek kijelölte a három falutól közel azonos távolságra lévő pontot.
2015 nyarán készült el a templom körül a stáció, teljessé téve így a templom környezetét.

„Terméskő felvértezetében,
Szürkén, majdnem fenyegetőn,
Égbeszúró háromszög fejjel
Áll a templom a hegytetőn.
Várnak néznéd: három falucska
Süvegeli a zord tetőt:
A fakanál-faragók népe
Meg a szénégetők.”
(Sík Sándor: Jézus a Mátrában, részlet)

 

 

Vöröskő-kilátó és Sípark

A Vörös-kő-kilátó Mátraszentlászló közelében, a 781 méter magas Vörös-kő-hegyen található. Nevét a közelben látható vöröses színezetű kövekről kapta. A korábbi kilátó helyére 2005-ben új kilátót emeltek, ahonnan gyönyörű körpanoráma tárul elénk. Galyatető vonulatai, Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Ágasvár, valamint északi irányban tiszta időben még a Magas-Tátra is látható. Legegyszerűbb megközelítése Mátraszentlászlóról, a Kossuth utcából induló kék háromszög és a kék M jelzés visz fel a korábbi sárga kereszt helyett. Ez mindössze pár perces sétát vesz igénybe, a táv alig 500 méter. A közelben néhány természetes kilátópontot is érdemes felkeresni, a mátraszentistváni Síparkból szintén szenzációs panoráma nyílik észak felé, télen szikrázó napsütésben a Magas-Tátra hófödte csúcsai páratlan élményt kínálnak. A Sípark víztározója mellől pedig Mátraszentimre házai látszanak. Érdemes tehát a síszezonon kívül is felkeresni a Síparkot, remek pihenő- és kirándulóhely.

 

szöveg: Kápolnai-Nagy Ágnes