Ugrás a tartalomra
covid

Mátraszentimre lakossági tájékoztatás - védelmi intézkedésekről 2020. május 4-től

Tisztelt Felső- Mátra településeinek Lakosai!

Tisztelt Kereskedők, Szolgáltatók!

Szeretném, ha tudnák, hogy Mátraszentimre Községi Önkormányzat továbbra is mindent megtesz a települések lakosainak biztonságáért.

A Kormány megalkotta a 168/2020. (IV.30.) Korm. rendeletet a

VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKRŐL

2020. május 4. napjától a kijárási korlátozás megszűnik,

és az alábbi rendelkezések lesznek érvényben

(Budapest főváros és Pest megye kivételével, ahol kijárási korlátozás marad érvényben)

Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.

 

  • Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

 

  • A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

 

  • Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

Az élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy tartózkodhat. Előírás érvényesítése a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége.

Piacok tekintetében a települési önkormányzat ettől eltérően rendelkezhet.

 

  • Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

 

  • A vendéglátó üzlet – így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó – kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

A vendéglátó üzleten belül – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

A védőtávolság betartását asztaltársaságonként kell érteni.

 

  • A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

 

  • A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

  • A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

 

  • Vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható, a védőtávolság biztosítása mellett. Egyéb rendezvények megtartására nincs lehetőség.

 

  • Felsőoktatási intézmény a hallgatók által a rektor döntése szerinti rendben látogatható, védőtávolság megtartása mellett.

A védelmi intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, szükség esetén meghatározott intézkedéseket alkalmazhat. szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

A Felső-Mátrában az elsődleges cél továbbra is a megelőzés.

Kérem a lakosságot, hogy elsődlegesen az alábbi internetes felületeken tájékozódjanak, és továbbra is kellő súllyal kezeljük a veszélyhelyzetet.

https://koronavirus.gov.hu/

https://www.nnk.gov.hu/

https://magyarkozlony.hu/

https://matraszentimre.hu

Kérem a 70. életévüket betöltött személyeket, hogy amennyiben otthon maradnak, és családtagjaik a bevásárlásban, gyógyszerbeszerzésben nem tudnak segítségükre lenni, úgy a Gyöngyössolymosi Közös Önkormányzati Hivatal Mátraszentimrei Kirendeltségének központi telefonszámán (37/376-410 7-es mellék) jelezzék, ahol megtörténik az adategyeztetés és igényfelmérés.

Óvjuk egymás egészségét, vigyázzunk magunkra és egymásra is.

 

Mátraszentimre, 2020. május 3.

 

Köszönettel:

Előházi Péter s.k.

polgármester