Ugrás a tartalomra

Mátraszentimre

Mátraszentimre

Mátra Ásványház

A múzeum bejáratánál hatalmas térkép szemlélteti a mátrai ásványlelőhelyeket. A gyűjtemény különlegessége, hogy hazánkban egyedülálló módon egy működő ásványcsiszoló műhely életébe is bepillantást nyerhetnek a látogatók. A mintegy 150 m2-es kiállítótérben a Magyarországon és Romániában talált ásványokon kívül a nagyvilág ásványai is megtekinthetők Kubán, Marokkón át Dél-Afrikáig. A tárlók mellett ismertető táblák igazítanak el az ásványok megjelenési formáiról, fényeiről, a fosszíliákról. A mikroásványok rejtett világa iránt érdeklődők a kihelyezett mikroszkópok segítségével tanulmányozhatják az apró csodákat. Az UV kamrában az ultraibolya fény ásványokra gyakorolt hatását lehet megfigyelni, a gyerekek pedig kipróbálhatják az aranymosást is. Kicsik és nagyok egyaránt részt vehetnek a múzeum által szervezett ásványgyűjtő túrákon. A múzeum emellett több szolgáltatással is várja a látogatókat, így hozott, vagy az ásványház által kínált ásványokat csiszolnak, gyűjtött és bepiszkolódott ásványokat tisztítanak.


Nyitva tartás:

  • Június 1–augusztus 31. naponta 10.00–18.00
  • Május 1–május 31. péntek–vasárnap 10.00–18.00
  • Szeptember 1–április 30. péntek–vasárnap 10.00–16.00
Belépő díjak
Felnőtt 1.200.- Ft
Gyermek jegyy 3-14 éves korig 900.- Ft
Nyugdíjas jegy 900.- Ft
Családi jegy (max 2 felnőtt 3 gyerek) 3.000.- Ft
Csoportos jegy (15 fő fölött) 900.- Ft / fő

Diák csoportok kísérőinek ingyenes (10 diákra 1 kísérőnek)

 

 

 

 

 

Római katolikus templom

A második világháborút követően Mátraszentimrén az üresen maradt házakba lassan tért vissza az élet. A településen két ilyen árván maradt parasztházat kapott a plébánia. Ma az egyikben a plébániahivatal működik, amit 1977-78-ben építettek fel a régi ház helyén. A másik vályogház helyén pedig 1980-ban szentelték fel a község központjában az új római katolikus templomot Németh Mária tervei szerint. Freskóját Kákonyi Asztrik festette. Belső berendezése egyszerű, meghitt. A templom falán olvashatók Sík Sándor szép sorai a Mátráról:

"Állani némán, mint a Mátra,
Nem nézni elõre se hátra.
Nem erõlködni befelé sem,
Csak bámulni a létezésen,
És köszönteni mindent szépen,
Minden valók testvéreképpen. " (Sík Sándor)

Sík Sándor több más költeményében is felbukkan Mátraszentimre

„Mátraszentimre, csepp falu,
Pirostetős házkoszorú
Cserzöldhajú hegyhomlokon.
Eperszemként szopogatom
Az édesillatú nevet,
Mely bújócskázva rámnevet
A kacskaringós utakon,
Hová lábam szeszélye von,
Mikor fel-felpillant reám
Egy-egy szemérmes encián.” (Sík Sándor: Mátra, részlet)

2015-ben avatták fel Sütő Ferenc szobrászművész alkotását, mely a szentély mögött látható. Mátraszentimrén hűséggel őrzik annak emlékét, hogy Sík Sándor piarista tartományfőnök és költő 1949 és 1959 között nyaranta hosszú heteket töltött a faluban.

A templom előtt áll Imre herceg mellszobra, melyet 2007-ben avattak fel. Lezsák Sándor az Országgyűlés akkori alelnöke 2007-ben Szent Imre születésének 1000-ik évfordulóján, Lakiteleken Emlékbizottságot hozott létre, hogy a Szent Imre nevét viselő települések fogjanak össze és részükre 1-1 Szent Imre szobrot adományozzanak. 2007-ben 10 helységbe került szobor többek között Mátraszentimrére.
 

 

szöveg: Kápolnai-Nagy Ágnes