Ugrás a tartalomra

Mountain bike – azaz a hegyi kerékpár

Mountain bike – azaz a hegyi kerékpár

Az 1960-as és 70-es években a kolorádói és kaliforniai fiatalok megunták az országúton kerekezést és egyre többször tértek le a környező hegyek földútjaira az akkor népszerű cruiser kerékpárjaikkal. Ám ahhoz, hogy valóban élvezhessék a lejtőkön a lefelé száguldást, át kellett alakítani bringáikat; szélesebb és egyenesebb kormányt, ballonosabb motorkerékpár gumikat kellett felszerelniük, valamint a kerékpárok villáit is extra merevítésekkel kellett erősebbé tenni. Ezek közül a fiatalok közül páran, végül elkezdtek újfajta vázakat és alkatrészeket összerakni, gyártani, melyek sokkal erősebbek voltak, és jobban bírták a földutak kövein, vízmosásain a gurulást… Így született meg az MTB, azaz a mountain bike, mely napjainkban egyik legnépszerűbb kerékpáros sportága.

Azóta rengeteg fejlesztésen, változáson estek át a mountain bikeok. Többek között a súlyuk csökkent drasztikusan és az elmúlt időszakban kialakultak a különböző szakágai is, vagyis olyan speciális ágai születtek, mint például a cross country, enduro, vagy a downhill. A mai mountain bikeok könnyű alumínium és karbon anyagból készülnek és hatékony fékek és teleszkópok teszik a használatukat még élvezetesebbé. Egy mountain bikeal bátran elhagyhatjuk a szilárd- és síkburkolatú utat, hiszen kifejezetten terepre lettek tervezve. Főbb jellemzője a széles, egyenes kormány, a teleszkópos villa és váz, a ballonos, bütykös mintázatú gumik, valamint erős és sportos váz.

 

A Felső-Mátra kiváló terepet biztosít a montizáshoz, hiszen változatos lejtőkkel, gyönyörű hegyoldalakkal, forrásokkal szabdalt vidék, ahol bátran és biztonságban kerekezhetünk, akár a kijelölt biciklitúra útvonalakon, akár azokról le-le térve. Fontos, hogy ha megyünk, akkor mindig legyen rajtunk bukósisak és egyéb védőfelszerelés (könyök, térd, hát). Kalandra fel, vár a Hegyvilág!

 

Túraajánlatokat itt találsz!