Ugrás a tartalomra

Mátraszentimre magyar címer

Nyertes pályázatok

Nyertes pályázatok

Projekt célja: A településen található szolgálati rendőr lakást korszerűsítettük a pályázati forrásból.

A felújított lakásMátraszentimreFelújított lakásFelújított lakás

 

 

 

 

 

 

 

 

VP6-7.2.1-7.4.1.2-16-os kódszámú, „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése"

Mátraszentimre Községi Önkormányzat 9 972 290 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el 85%-os támogatási intenzitással az "Utak karbantartásához szükséges gépek beszerzése Mátraszentimrén" című projektre a Vidékfejlesztési Program keretein belül. A projekt zárásának várható időpontja 2018.12.31.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Vidékfejlesztési Programjának keretében.
 
 

Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Mátraszentimre
NEMZ-KUL-EPER-17-1559 számú pályázata

A kitelepítés 70. évfordulója rendezvény értékelése

A rendezvény célja: A kapcsolatok fenntartása a tőlünk kitelepültekkel.

Résztvevők:

  • szlovákiai falvakból érkezett vendégek (Gemerská Panica, Otročok, Hodejovec, Rimavská Sobota, Behynce)
  • fellépők: Kistarcsai Néptánccsoport, Püspökhatvani Népi Együttes, Nézsai Őszirózsa Klub
  • meghívott vendégek közül jelen voltak: Egyedné Baránek Ruzsenka, Nedeliczky Teréz, Dr. Bekecs Andrea
  • Mátraszentimre település lakói és az itt tartózkodó üdülővendégek

Időtartam: 2 nap

Előzmények: Településünk községi önkormányzata és a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 3. alkalommal rendezi meg a kitelepítés emléknapját (50. 60. 70.) 1947-ben az itt élő lakosok közel 70%-a települt át Szlovákiába. Erről szólt a megemlékezés azokkal a falvakkal, ahová a tőlünk elvándoroltak kerültek.
A kitelepülési évfordulóval együtt emlékeztünk meg a Három falu temploma 75 éve történt felszenteléséről is.
A meghívott falvak 1 kivételével éltek a vendégszeretetünkkel. De jöttek olyan rokonok is, akikkel nem számoltunk. A résztvevők száma így elérte a tervezettet, sőt meg is haladta azt (130 fő). Ehhez adódik még a fellépők száma (70 fő).
A rendezvény leírása: A találkozó augusztus 19-én a meghívott vendégek fogadásával kezdődött. Az első érkezők már 10 órakor itt voltak. Ezután elfoglalták szálláshelyeiket, majd 12.00-kor közös ebéden vettek részt.
13.30-kor kezdődött a hivatalos program. A két himnusz elhangzása után Gábor Zsófia elmondta Sík Sándor Mint a Mátra című versét, amit Papucsek Gergely fordított szlovák nyelvre. Ezt követően a település két vezetője, Stuller András polgármester és Kaszaláné Szabad Judit a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a jelenlévőket magyar és szlovák nyelven.
14.00 órától Árpád Sándor, településünk szülöttje tartott előadást a 3 falu történelméről, hangsúlyt fektetve a kitelepítésre. A rendkívül érdekes előadást követően filmvetítésre került sor, ahol az 50 éves évfordulón készült filmet láthatták a jelenlévők, amit Hubai Grúber Miklós készített, Kötődés címmel.
15.00-tól kultúrműsor következett. Ezen felléptek a Kistarcsai Néptánccsoport, a Püspökhatvani Népi Együttes és a Nézsai Őszirózsa Klub. Színvonalas bemutatkozásuk után Fúzik János Hívó szóra című megemlékező filmjét tekinthették meg az érdeklődők. A kultúrműsor a Nógrád Operett Társulat előadásával zárult.
A kultúrműsort követően közös vacsorán vettek részt, ami után az acsai Csibaj banda szórakoztatta a táncolni vágyókat.
Másnap reggel a szálláshelyeken történt reggeli elfogyasztása után a Három falu templomához vonultak a vendégek. Az ünnepi szentmise után Kaszaláné Szabad Judit megemlékezésére került sor, amit a templom falán található emléktábla megkoszorúzása követett. Az emléktábla az 1947-ben kitelepülteknek állít emléket, amit a 60 éves évfordulón szenteltek fel. Koszorúikat a résztvevő települések polgármesterei a helyi községi önkormányzat polgármestere és a nemzetiségi önkormányzat elnöke helyezték el. Az esős idő miatt az ebédet az általános iskolában kellett elfogyasztani. A szentmisén a gyöngyösi Cantus Corvinus énekelte a miséhez kapcsolódó énekeket.
A két napos rendezvény ezzel véget ért. Közös fotózással, a vendégek búcsúztatásával fejeződött be ez az Emléknap. Reméljük, hogy a résztvevő településeknek kellemes, sokáig emlékezetes élményt nyújtottunk.
A rendezvény kétnyelven zajlott, hisz szlovákiai rokonaink mindkét nyelven értenek, de a helyi üdülővendégek miatt a magyar nyelvet sem tudtuk mellőzni.

Támogatóink:

 
 


SAJTÓKÖZLEMÉNY
MEGÚJULÓ ENERGIÁRA VÁLTOTT MÁTRASZENTIMRE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
KEOP-2014-4.10.0/N/14-2014-0078

Napelemes rendszer látja el mostantól Mátraszentimre Község Önkormányzatának épületeit. Az Európai Unió 27,75 millió forintos támogatásával olyan energiatakarékos rendszer került kialakításra, amely segítségével az éves áramfogyasztás 98 százalékát képesek megtermelni.

A pályázat keretében Mátraszentimre Község Rákóczi u. 16. szám alatti épülete megújuló energiaforráson alapuló energiaellátását valósították meg. Az épület különböző funkciók ellátására lett kialakítva: általános iskola és kiszolgáló egységei, polgármesteri hivatal, melegkonyhás étkezde az iskola és a polgármesteri hivatal dolgozói számára, közösségi rendezvények lebonyolítása. Az épület éves hálózatról felvett villamos energia felhasználása 40.498 kWh, ennek kiváltását megújuló energiaforrásra egy 38 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja. Az új rendszer az éves fogyasztás mintegy 98 százalékát megtermeli. A beruházás eredményeként jelentősen csökken az Önkormányzat működési költsége, így a megtakarítások a további fejlesztésekre és pályázatok önerejére fordíthatók. A költségmegtakarításon kívül jelentős az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése. A beruházás egyben szemléletformáló hatást is eredményez a település lakói számára.


Sík Sándor bronzszobrának megvalósítása

A Nemzeti Kulturális Alap VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK KOLLÉGIUMA Mátraszentimre Községi Önkormányzat részére "SÍK SÁNDOR, A MÁTRA KÖLTŐJE BRONZSZOBRÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA ÉS FELÁLLÍTÁSÁRA" című és célú pályázatával igényelt 4.450.000 Ft támogatásból a VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK KOLLÉGIUMA 2014.05.08-i ülésen 3.000.000 Ft támogatást ítélt meg.

Alkotó: SÜTŐ FERENC

A szobor avatásának és szentelésének időpontja: 2015. július 25. szombat