Ugrás a tartalomra

KÉT KERÉKEN A FELSŐ-MÁTRÁBAN

KÉT KERÉKEN A FELSŐ-MÁTRÁBAN

A Mátrában vezető, turista jelzésekkel felfestett, pihenőkkel ellátott közel 139 km-es erdei kerékpárút hamar az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek fellegvára lett. A mátrai kerékpárút kifejezetten ajánlott családok és hobbi bringások számára, de természetesen a profi hegyi bringások is előszeretettel járnak rajta, hiszen új kihívásokat és új edzési lehetőséget is kínál.

Az aktív kikapcsolódás, a természetközeli sport szinte minden korosztály számára életre szóló élményt nyújt valamint a hegység új arcának felfedezését adja. Az önmagában is izgalmas tájakon haladó erdei kerékpárút, további fejlesztésekkel a jövőben újabb oldalirányú bekötésekkel fog gazdagodni.

 

3 különböző színű kerékpár út van:

  • Kék kerékpáros: Országos Kerékpáros Kéktúra
  • Sárga kerékpáros: be- és átkötő, rövidebb utak
  • Zöld kerékpáros: egyéb helyi kerékpáros út

 

Kék kerékpáros jelzés

Ez a hosszabb szakasz az Országos kerékpárút Mátrán áthaladó része, Bátonyterenyétől – Recskig. Az útvonal érinti a mátraalmási elágazót, a Szénégetőket. Közben a Rudolf-tanya szolgál kijelölt pihenőként. Sástótól nem messze a 24 főút másik oldalán földúton tovább haladva folytathatjuk utunk Négyes- és Hármashatár érintésével, Várbükkön keresztül Recskig.

 

Zöld kerékpáros jelzés

A zöld színnel jelölt szakasznak köszönhetően van lehetőségünk Markazról Parádfürdőre tekerni. A Hármashatártól közös útvonalon a kék jelzéssel a Várbükk-i elágazásig, ami egy 9,4 km-es szakaszt jelent. Várbükknél elkanyarodik az Ilona- völgy felé, majd a Sándor réten folytatódik a parádfürdői Cifraistállóhoz.

 

Sárga kerékpáros jelzés

A sárga jelzés összekötő utakat, érdekes helyekhez vagy pihenőhöz vezető leágazásokat jelöl. A Bőgős réttől a Szénégető elágazásig lett kijelölve leghosszabb szakasz a sárga jelzésnek. Rövidebb szakaszok lettek még kialakítva, többek között egy szakasz az Ilona- völgyi vízeséshez ami egyben pihenő is, vagy egy leágazó szakasz a Rudolf tanyáig, ami szintén pihenőként is funkciónál.

 

Kerékpár túra tippeket itt találsz.

forrás: https://kekesteto.hu/turautvonalak-bicikliseknek/