Ugrás a tartalomra

Lovaglás

Lovaglás

Lovaglás a Mátrában és Környékén 

A túrázás, a kirándulás és a biciklizés mellett, a Mátrában több lovarda is működik, ahol majdnem egész évben várják a látogatókat. Télen lovas szánnal, nyáron lóháton lehet elmerülni a csodás tájban, hiszen egészen különleges élmény ebben a vadregényes környezetben, a jó levegőn lóra pattanni, élvezni a fenyvesek, tölgyesek és bükkös erdők hangulatát. 

 

A lovaglás azért is különleges sport, mert nem egy élettelen eszközzel űzzük, hanem egy hús-vér élőlénnyel együtt, közösen. Éppen ezért, rendkívül magas koncentrációt igényel, az ember és az állat harmóniáját, egymásra hangolódását. Talán ezért is használják sok helyen akár terápiás jelleggel is, hiszen ez nem csak a testre, de a lélekre is rendkívül pozitívan hat.

I.    Tereplovaglás
Ha már biztosan üljük meg a lovat, akkor érdemes kipróbálni a tereplovaglást is. Ha gyakorlott lovasok vagyunk, akár vezetővel, akár nélküle is felfedezhetjük a környék dombjait, ösvényeit. A tereplovagláshoz elengedhetetlen a kobak-védő (sisak), és ajánlott a hosszú nadrág és a kesztyű viselete. 

Tereplovaglási tippek és jó tanácsok: 
Tereplovagláskor tartsunk 3 méter távolságot az előttünk levőtől, ha párban lovaglunk, akkor pedig egy mátert a mellettünk lévő lovastól – vagy ahogy az út/ösvény engedi. Hazafele mindig lassabban, lépésben haladjunk, hogy lovaink kellőképpen megszáradhassanak a vágták, galoppok után. 

A változatos terepen találkozhatunk emelkedővel vagy lejtőkkel is, amiken át kell hajtanunk a lovunkat. Emelkedőn mindig adjunk hosszabb szárat a lovaknak, hogy könnyebben tudjanak egyensúlyozni, a felső testünket hajtsuk előre és a térdünkkel ámaszkodjunk a nyeregpárnába. Lejtőn szintén segíti lovunkat a hosszabb szár az egyensúlyozásban, ekkor felső testünkkel dőljünk hátrafele, hogy függőlegesek legyünk. Vízen való gázoláskor mindig haladjunk merőlegesen a víz széle felé, és határozott segítségadásokkal hajtsuk előre lovunkat. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük a vezetőnk segítségét.

Ezekre figyelünk, amikor terepen lovagolunk:

 • Mindig figyeljünk, hogy a lovakat megfelelő távolságra tartsuk egymástól, ha egy másik csoport idegen lovaival találkozunk.
 • Ha nincsen elég tapasztalatunk, akkor egyedül ne menjünk terepre.
 • Aszfaltozott úton a csúszásveszély és lovunk lábainak védelme miatt csak lépésben haladjunk.
 • Szűk ösvényeken vigyázzunk saját testi épségünkre is.
 • Vágtában mindig legyünk éberek, bármitől megriadhat alattunk a ló.
 • Kereszteződések előtt legyünk körültekintőek.
 • Ne maradjunk le a csoporttól.
 • Sötétben, vagy nagy ködben semmiképp se lovagoljunk.
 • Kerüljük a jeges terepet.
 • Mindig kérjünk engedélyt az előttünk haladótól az előzéshez.
 • Mindig a forgalom irányának megfelelően haladjunk.
 • Útkereszteződésben egyszerre, minél gyorsabban haladjunk át.
 • Fényvisszaverő ruhát viseljünk országúton.
 • A terepvezetőnél jó, ha van elsősegélycsomag és mobiltelefon.

 

II.    Téli Lovasszán túrák a Mátrában

Lovas programokban télen sincsen hiány, ilyenkor inkább a lovasszán túrákat ajánljuk a lovassportok szerelmeseinek és a romantika kedvelőinek. A lovasszánon egy teljesen más megvilágításba kerül a hófödte havas erdő és a táj, előtérbe kerül a téli világ varázsa, egy mesebeli tájban találjuk magunkat. A lovasszán programokat egyedi időpont egyeztetés alapján, csak havas napokon tartják és azoknak ajánljuk, akik a csendesebb, merengőbb vagy a meghittebb pihenést, kikapcsolódást keresik. Akár párban, akár családdal, ez egy remek kikapcsoló, pihentető program a mai felgyorsult világunkban. Lassulj le és a csendben suhanó szánról figyeld a könnyed hópelyhek lassan hulló táncát...


A Felső-Mátra környékén a következő lovardákat, lovas táborokat ajánljuk:

1.    Lovas Tábor - Mátraszentimre
Cím: Mátraszentimre, Petőfi Sándor u. 2, 3235
Nyitvatartás: 0–24
Telefonszám: 06 70 949 0243
Weboldal: https://matra-lovas-tabor.business.site/

2.    Kamilla Birtok – Visonta (a Mátra lábánál)
Cím: Visonta, Petőfi Sándor u. 91, 3271
Ellátási területek: Pálosvörösmart és közeli területek
Nyitvatartás: 9:00-17:00
Telefonszám: 06 30 420 5552
Weboldal: https://kamilla-birtok-lovasiskola.webnode.hu/

3.    Karap Lovastanya
Cím: Felsőtárkány, Ady Endre u. 92, 3324
Telefonszám: 06 20 404 4288
Weboldal: http://www.karaptanya.hu/