Ugrás a tartalomra

Nordic walking

Nordic walking

Nordic walking vagy ski walking (magyarul: skandináv gyaloglás, síjárás vagy botsport) egy olyan sportág, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció. Nélkülözhetetlen kellékei az ehhez kifejlesztett speciális botok.

 

Eredete

A Nordic walking Finnországból indult és már az 1930-as években elterjedt volt Észak-Európában, főként a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), amely egy finn szó, jelentése „botos gyaloglás”.

A sportág mai formájában meglehetősen fiatal, hiszen csak az 1980-as évek közepén dolgozta ki a mai mozgásformájához nagyon hasonló mozgást az amerikai sportszakember, Tom Rulinka. A sportág akkor még nem lépett túl az USA néhány államának határain, de mára nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, mi több Európában és más kontinenseken is egyre több hívet szerez magának egyszerűsége, de főleg hatékonysága miatt. A Nordic walking, korábban Nordic Pole Walking néven, 1997 tavaszán mutatkozott be hivatalosan önálló sportként.

A helyi Nordic Walking túraútvonalakhoz tippeket, itt talál.

12 ok amiért érdemes ezt a sportot űzni

A Nordic Walking növeli az állóképességet, kíméli az ízületeket, segít a vérnyomás és a vércukor karbantartásában, ugyanakkor oldja a stresszt és javítja a közérzetet. Az emberi test a két lábon járáshoz alakult ki, ezért minden egészségmegörző és egészséghelyreállító mozgás alapja a séta, vagy a tempós járás. De vegyük sorra a legfőbb pozitív hatásait ennek az északi járás technikának:

 

 1. Tehermentesíti az ízületeket
  Kutatások bizonyítják, hogy a botok használatának köszönhetően az izületeket (boka, térd, csípő, gerincoszlop) érő ütés-terhelés 10,4 %-kal csökken a bot nélküli gyalogláshoz képest (forrás: 2001. január, dept. of Physical Therapy University of Wisconsin-LaCross USA). Míg a túrabotok esetében sík terepen szinte alig beszélhetünk tehermentesítésről, hiszen ott a botoknak inkább egyensúlymegtartó, támogató szerepe van, addig a Nordic Walking bot a lábakról átviszi a terhelés egy részét a felsőtestre. Ez azonban csak abban az esetben van így, ha a helyes technika alkalmazásával erőteljes talajfogás van a bottal.
   
 2. Javítja az állóképességet
  A Nordic Walking egy 100%ban állóképesség-sport. A cél egy meghatározott táv teljesítése, vagy egy adott időintervallumon belül a lehető legnagyobb táv teljesítése. Ennek elérésében és/vagy javításában nagyszerű eszköz. Mivel intenzitástól függően kb. 20%-kal nő a pulzusszámunk a Nordic Walking közben, ez azt jelenti, hogy a testünk egy magasabb "fordulatszámon" működik. Ennek csak egyik eredménye, hogy a szívünk és a tüdőnk is erőteljesebb munkára van fogva, ezáltal a teljesítőképessége megnő.
   
 3. Erősíti az izmokat
  A Nordic Walking a testünk több mint 660 izmának kb. 90%-át igénybe veszi. A helyes technika használatakor a test alsó felén túl, a kar, váll, nyak és a hát izmait is megmozgatja, ami a mai irodai ülős társadalmunk számára létfontosságú. Aki úgy véli, hogy nem kell komolyabb izommunka a ehhez a sporthoz, az meglepődik majd azon, hogy milyen erőteljes munkát jelent ez mozgásforma. Ez persze csak a helyes technika mellett igaz, mert ha a karmozgás fele, vagy akár még nagyobb része elmarad, akkor az izommunka nagy része is kiesik. Emellett természetesen dolgoznak a lábak és a fenék is, valamint hegymenetben a farizom is, ami egy jó adag lépcsőzéssel is felér. Ha kellőképpen intenzív a karmozgásunk, akkor az alsó és felső testünk ellentétesen mozdul el egymáshoz képest, ami így a derék és a hát alsó izmait dolgoztatja meg. A helyes testtartáshoz pedig a hasizmunkra és a hátizmainkra is szükségünk van.
   
 4. Fogyás és öregedésgátló
  A túlsúly korunk egyik nagy problémája. A Nordic Walking olyan ideális pulzustartományban mozgatja meg a szervezetet, amire beindul egy nagyarányú zsírégetés, ezért ez a rendszeres mozgás a súlyproblémára is kíváló orvosság. A klasszikus gyalogláshoz képest az Nordic Walking 20-40%-kal több kalóriaégetést eredményez, intenzitástól függően, miközben a túlterhelt ízületeket is kíméli. Kevesen gondolnak bele, de azok a hatások, amik a túlsúlyt okozzák, nagyban gyorsítják az öregedést is, ezért ez a sport a legjobb öregedésgátló szer is a világon.
   
 5. Javítja a test oxigénellátását
  Aki rendszeresen sportol, annak a szíve nagyobb lesz, így egységnyi idő alatt több vért tud a szervezeten keresztül pumpálni. Sportoláskor a tüdő kapacitása is nő, tehát több levegőt tud felvenni, és ezáltal több oxigén kerülhet a vérbe, vagyis az izomhasználat növekedésének köszönhetően nő az oxigénfelvétel. A Nordic Walking a vérben akár 25%-os oxigénkoncentráció növekedést is eredményezhet. Rendszeres sportolással tehát nagy mennyiségű oxigénhez juttatjuk a szervezetünket, ezáltal fizikailag és szellemileg is növelhetjük a teljesítőképességünket, sejtállományunk minőségét.
   
 6. Oldja az izomfeszültséget
  Jó hír mindenkinek, aki nyakfájással, hátfájással küszködik, hogy a Nordic Walkingban a helyes bothasználattal pont a váll, a hát felső részének és a nyak izmainak ellazulásához segíti a sportolókat, így oldja a feszültségből eredő, és ezeken a helyeken jelentkező görcsöket. Mindez azért lehetséges, mert a munkára fogott izmokban a vérellátás javul, s ezáltal a salakanyagok távozni tudnak. A helyes Nordic Walking technika emellett javítja az ízületek mozgékonyságát, a rendszeres nyújtások pedig rugalmasabbá teszik az izmokat és az ízületeket, ami szintén a fájdalmak csökkenéséhez vezet. Akik fejfájásra vagy migrénre hajlamosak, azoknak nagyban csökkenti, de el is mulaszthatja a problémáját.
   
 7. Növeli a stressztűrő képességet
  Egy hosszú és idegesítő nap után, ha az ember felmegy a hegyre, vagy kimegy a közeli parkba és nekiindul a botjaival, pár perc múlva már inkább a testére koncentrál, dolgoznak az izmok, a szervezet különböző jelzéseket küld az agynak. Ebben a stádiumban nincs helye a külvilágnak, az ember saját magára figyel. Aztán amikor eléri az "üzemi hőmérsékletet" ismét érzékeli a külvilágot. Tudományosan azt mondhatjuk, hogy a Somatotropin növekedési hormon fontos a zsírégetéshez, a pajzsmirigy hormonok segítikaz oxigénfelvételt, az Adrenalin emeli a pulzusszámot, a Noradrenalin pedig ennek ellenkezőjét teszi. Az Nordic Walking szabályozza ezeknek a hormonoknak a kibocsátását, és ezáltal segít a jobb stresszkezelésben. A futók csak runners’ high-nak nevezik a szinte eufórikus állapotot, amit az ember intenzív mozgás közben él meg. Ez a mozgás közben termelt és vérbe jutó hormonoknak köszönhető. Vigyázat könnyen függővé válhatunk! Az ember kicsit nem figyel oda, és már nem tud lemondani a heti 3-4-szeri edzésről!
   
 8. Aktiválja a vérkeringést
  Mivel Nordic Walking közben az izmok döntő többsége dolgozik, magasabb pulzusszámmal üzemel a test, tehát a vérkeringés is magasabb fordulatszámon működik. A kevésbé intenzív Nordic Walking kb. 20%, az intenzívebb formája pedig akár 40%-kal is növelheti a pulzusszámot a sima gyalogláshoz képest, és ezzel természetesen gyorsítja a vérkeringést. Ez számos előny mellett növeli az oxigénelvevő képességet, gyorsítja az anyagcserét és a méregtelenítést. Emellett kiváló gyógymódja a szív és érrendszeri betegségeknek.
   
 9. Hajlékonyabbá teszi az ízületek
  A rendszeres intenzív mozgás a botok jótékony tehercsökkentő hatásával már önmagában is ízületbaráttá teszi az Nordic Walkingot. A helyes karmozdulat nem könyökből, hanem vállból indul, így a nagyívű mozdulatok nemcsak az izmokat, hanem az ízületeket is jól megmozgatják. A széles karmozdulatokat automatikusan követik a nagyobb lépések és ezáltal a csípőízület is jobban, szélesebb körben dolgozik. Ezen felül minden edzés elengedhetetlen része a nyújtás, melyek nemcsak hajlékonyabbá teszik az ízületeket, hanem szélesítik azok terhelhetőségi spektrumát, csökkentik a sérülés veszélyét és mozgékonyabbá teszik azokat.
   
 10. Jót tesz az agynak
  A növekvő oxigénfelvétel és a javuló vérkeringés, az agy működését és a gondolkodást is segíti. Ezen felül, ez a fajta a diagonális mozgás nagyban javítja a koordinációs képességet és az egyensúlyozó képességet is. A technikák egy része a diagonális, másik része pedig a párhuzamos mozgásokat alkalmazza és mindkét mozgásfolyamat igen fontos az agy számára. Eleinte nehéz a legtöbb embernek a kezeit és lábait párhuzamosan, illetve diagonálisan mozgatni, holott mindkét mozgásforma a mindennapi életünk részét képezi. Sok technikának és bemelegítő, rávezető gyakorlatnak kifejezetten az a célja, hogy a Nordic Walkinghoz szükséges egyensúlyérzéket és koordinációs képességet kialakítsa és fejlessze.
   
 11. Jó közérzete biztosít
  Az Nordic Walking nagy sikerének egyik kulcsa valószínűleg az, hogy szabadban végzendő sport. Akik szeretnek kirándulni, vagy hegyet mászni, azoknak nem kell hosszan magyarázni a természetjárás örömét. Aki nem ismeri, annak érdemes kipróbálnia, aki pedig ismeri, annak érdemes tudatosan megélnie ezt. Mai világunkban a különböző érzékszerveink használata igencsak korlátozott. Ahogy más sportoknál is, vagy a kirándulások alkalmával, a szervezet a nagy izomcsoportok használatakor Endorphint termel, ami az edzés utáni kellemes érzést, nyugalmat és kiegyensúlyozottság állapotát adja.
   
 12. Csoportterápia, családi program
  Ha csoportosan űzik ezt a sportot, az a teljesítményt is növeli, segít a rendszeresség megőrzésében, a gondolatok cseréjében és sokkal élvezetesebb, mint egyedül. Végre egy sport, amit férfi, nő, idős és gyerek egyarűnt űzhet. Általában nem a teljesítmény hajszolása a cél, hanem hogy tényleg együtt sportolhatunk, sőt Nordic Walking közben nagyon jókat lehet beszélgetni is. A csoportban végzett mozgás komoly motiváció, az emberek nagyobb kedvvel mennek, s kevésbé hajlamosak "lelógni", ha tudják, hogy valaki vagy akár többen is várják őket egy közös edzésre. Hajrá, Nordic Walkingra fel!