Ugrás a tartalomra

Szánkózás

Szánkózás

Eredete

Kutatásaik alapján a történészek azt feltételezik, hogy a szánkózás hagyománya egészen a 9. századig, a vikingekig nyúlik vissza. Ők szimplán, mint közlekedési eszközt használták a szánkók ősét. A szánkózás, mint sport, azonban a svájci St. Moritzban, a 19. század közepén alakult ki. Ekkor történt, hogy a városka vakmerő fiataljai a lejtős utcákon csúszkáltak, a helyi lakosok nem kis felháborodására. Azonban egy helyi szállodatulajdonos komoly üzleti lehetőséget látott ebben, így a polgármester támogatásával kialakított egy szánkópályát mindössze egy kilométerre a várostól. Az első hivatalos versenyt 1883-ban rendezték meg Davosban, Drezdában pedig 1913-ban alakult meg a Nemzetközi Szánkósportszövetség.

A Felső-Mátra vidéke kiváló szánkózási lehetőségeket nyújt, például a Kékestető közelében. Mátraháza és Mátrafüred mellett Mátraszentimre is jó néhány szánkózásra kitűnően alkalmas tereppel szolgál. Ezeken biztonságosan lehet csúszkálni. A szánkózás örömét és izgalmát azonban mégiscsak a Mátraszentistváni Sípark fejlesztette tökélyre. Itt ugyanis komplett HócsúszdaParkot alakított ki a csúszkálni vágyók számára.

 

A Hütte mellett kialakított 60 méter hosszú műanyag felületű pályát / summer tubing, az erre a célra kifejlesztett SummerTubing csúszkákkal lehet igénybe venni. Aktuális állapot: --itt--. A pálya veszélyes jegesedés és időjárás esetén bezárhat.

 

A HócsúszdaParkról bővebb információt itt találsz!